U bent hier
Hendrik Vuye
Wie is Hendrik ?
Ik ben geboren in de taalgrensgemeente Ronse. In januari 1962, vrij kort voor de taalgrens definitief werd vastgelegd. Ronse werd door de Bestuurstaalwet begiftigd met faciliteiten. De gevolgen ervan zijn op heden rampzalig. Ik liep school te Ronse en later te Geraardsbergen. Geraardsbergen en Ronse... ik heb er een eeuwigdurende liefde aan overgehouden: het wielrennen!
Ik was de eerste van mijn familie die het voorrecht had universitaire studies aan te vatten. Aan de KULeuven studeerde ik rechten, criminologie en filosofie. In juni werkte ik de examens rechten af en in september één van beide andere richtingen.
In 1993 promoveerde ik tot doctor in de rechten aan dezelfde universiteit.
Als jonge assistent heb ik in die periode ook nog een jonge assistente aan de haak geslagen. Sophie is nu prof verbintenissen- en contractenrecht aan de KULeuven.
In 2008 behaalde ik ook nog een diploma fietsenmaker ('Fietstechniek en onderhoud', aan de CVO De Oranjerie). Voor wie een technisch vak als Belgisch staatsrecht doceert, is een technisch diploma een vereiste. Waarom dan niet meteen voor loodgieter studeren, hoor ik je al denken? Wel, in loodgieterij ben ik niet echt sterk. Ik kies namelijk voor heldere lijnen: verandering voor vooruitgang!
Professionele ervaring
Van 1990 tot 1997 was ik advocaat aan de Balie van Leuven. Een bijzonder boeiende en leerrijke ervaring.
In 1993 werd ik titularis van de leerstoel staatsrecht aan de UNamen. Momenteel doceer ik als 'buitengewoon hoogleraar' de vakken 'droit constitutionnel', 'libertés publiques' en ook een vak in het Nederlands 'Bijzondere vraagstukken staats- en bestuursrecht'.
Van 1996 tot 2008 doceerde ik tevens 'Buitenlandse rechtsstelsels' aan de UAntwerpen. Van 2007 tot 2009 was ik dan weer opstartdecaan van de nieuwe faculteit rechten aan de UHasselt.
In 2013 werd ik laureaat van de prijs van het Verbond der Vlaamse Academici. Zo trad ik in het voetspoor van illustere voorgangers als vice-rector Etienne Vermeersch (2012), Rik Van Cauwelaert (2011), Bart Maddens (2010), rector Els Witte (2009) en rector Roger Dillemans (2008).
Na de verkiezingen van 2010 werd ik door N-VA gevraagd om de partij bij te staan als expert institutionele zaken. En zo was ik aanwezig op de legendarische eerste contacten tussen N-VA en PS te Vollezele begin juli 2010. Als expert van Bart De Wever, Ben Weyts en Jan Jambon zat ik mee aan de onderhandelingstafel. Het PS-model en het N-VA-model bleken echter onverenigbaar. Er werd dan maar na 541 dagen een regering gevormd zonder de grootste Vlaamse partij.
Dit nooit meer! Daarom: Verandering voor Vooruitgang!
Politieke ervaring
Tijdens de onderhandelingen na de federale verkiezingen van 2010 was ik de expert institutionele zaken en taalwetgeving van N-VA. 541 dagen lang. Ik heb er een goede vriend aan overgehouden: Ben Weyts.
Nadien was er de oppositie tegen het Vlinderakkoord. In de pers leest men ook vaak dat ik diegene ben die voor Bart het Vlinderakkoord heeft 'gefileerd'. Ik was zeker niet de enige, N-VA heeft namelijk een goed werkende studiedienst. Maar ik was er wel bij betrokken.
En zo leerde ik ook Theo Francken kennen. Theo stond ik bij met raad en daad in zijn poging om zicht te krijgen op de werking en de financiering van het koningshuis. De verdienste ligt bij Theo, maar we hebben de institutionele meerderheid alvast gedwongen om een begin aan transparantie te realiseren. Nu, het mag wel een beetje meer zijn!
Ja, ik had natuurlijk gewoon prof kunnen blijven en aan de kant blij kunnen blijven staan. Ik wist ook wel dat mijn kandidatuur een bepaalde Franstalige pers op stang zou jagen. Ik kondigde het zelfs al aan in mijn eerste interview als politicus op 5 februari op Knack.be: 'Ik kan me inbeelden dat een bepaalde pers weer eens uit de bol zal gaan. Als hen dat plezier doet, dan is het hen gegund'.
Op 25 mei werd ik verkozen tot kamerlid. En heel, heel, heel bijzondere dank aan de kiezers uit Vlaams-Brabant. Zoveel voorkeurstemmen, dat had ik niet durven te dromen, zelfs niet in mijn stoutste dromen! 13.320 voorkeurstemmen... hier staat geen cijfer in dat ook niet in 1302 staat. Dit moet geluk brengen.
Ik stond daarmee in de top 10 van de voorkeurstemmen voor de Kamer in Vlaams-Brabant. Er staan trouwens nog 3 andere N-VA'ers in die top 10: lijststrekker Theo Francken, Kristien Van Vaerenbergh en Inez De Coninck. Vlaams-Brabant kleurt geler dan ooit.
De kamerfractie telt nu 33 leden. In het Vlaams Parlement zetelen 42 collega's, in het Parlement van het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest 3 en in het Europees Parlement 4. Daarbij komen nog 2 gecoöpteerde senatoren. N-VA telt in totaal 85 parlementsleden.
Vrije tijd
Vrije tijd heb ik niet echt veel.
Daarom besteed ik de weinige vrije tijd die ik heb aan echt belangrijke zaken: koers en wielrennen.
Voetbal is niet echt aan mij besteed. De rode duivels? Ik weet niet wie dat zijn. De enige rode duivels die ik ken, dat is het PS-model en ook dat is niet aan mij besteed.