U bent hier
'Fairness tax' had nooit gestemd mogen worden

“De ‘fairness tax’ is een juridische en economische miskleun”, oordeelt N-VA-Kamerlid Veerle Wouters, zelf fiscaliste. “Die belasting is te complex, te gemakkelijk te omzeilen, mogelijk in strijd met het EU-recht, en een van de meest controversiële maatregelen die een meerderheid ooit heeft genomen. De regering-Di Rupo heeft dan ook tot het laatste moment eraan gesleuteld om een compromis te vinden.” Uit de laatste raming van de FOD Financiën blijkt nu bovendien dat de taks niet eens de helft zal opbrengen van de geschatte 215 miljoen euro.
De regering-Di Rupo voerde de maatregel in 2013 in. Sindsdien wordt er 5,15 procent belasting geheven op de dividenden die multinationals uitkeren. Van de geschatte opbrengst van 215 miljoen euro zou er 50 miljoen als lastenverlaging naar de kmo’s gaan. Bedoeling was immers om de fiscaal onrechtvaardige behandeling van kmo’s en multinationals uit te vlakken. Vandaar ook de naam van de taks.
“Goed bedoeld”, meent Hendrik Vuye, N-VA-fractievoorzitter in de Kamer, “maar met liefst vijftig amendementen loopt die taks juridisch zo mank dat hij nooit gestemd had mogen worden. Verder krijg je het in het buitenland ook gewoon niet uitgelegd dat de Belgische dochter van een multinational een taks moet betalen wanneer de buitenlandse vennootschap een dividend uitkeert. Die bedrijven staan dan ook niet meteen te popelen om in België te investeren. En het kapitaal dat hier al was, gaat lopen.”
Terugbetaling met interest dreigt
De belasting werd in eerste instantie aangevochten voor ons Grondwettelijk Hof, waarbij ook Europeesrechtelijke argumenten werden ingeroepen. Daarop besloot die rechtbank de vragen door te schuiven naar het Europees Hof van Justitie, dat zich nu over de conformiteit van de taks met het EU-recht buigt. Indien die Europese rechtbank de taks nietig verklaart, kunnen de onterecht betaalde belastingen met terugwerkende kracht worden teruggevorderd van de Belgische staat. De schatkist betaalt daar dan een interest van zeven procent op.
“Twee jaar geleden waarschuwden wij al dat een mogelijke veroordeling door Europa ons zuur zou opbreken. Hopelijk kan de nieuwe minister van Financiën Johan Van Overtveldt de schade beperken als het zover komt. Deze regering heeft al genoeg mogen opdraaien voor de vergiftigde erfenis van Di Rupo”, besluit Wouters.